Vragen & Contact

AURA BOTANICA

Hoe onderscheidt Aura Botanica zich van de andere merken?

Aura Botanica is een nieuw, professioneel luxegamma van natuurlijke oorsprong voor de haarverzorging. We hebben een gamma van 4 producten voor dof en futloos haar ontwikkeld die voor gemiddeld 98% uit natuurlijke bestanddelen bestaan:
- Bain Micellaire met 96% natuurlijke bestanddelen* en voor 99% biologisch afbreekbaar**
- Soin Fondamental met 97% natuurlijke bestanddelen* en voor 99% biologisch afbreekbaar**
- Concentré Essentiel met 99% natuurlijke bestanddelen* en voor 99% biologisch afbreekbaar**
- Essence d’Eclat met 99% natuurlijke bestanddelen* en voor 96% biologisch afbreekbaar***

De productformules bevatten geen sulfaten***, siliconen of parabenen. Er werd een parfum aan toegevoegd dat in hoge mate biologisch afbreekbaar is, evenals twee oliën afkomstig uit eerlijke handel: kokosolie van de Samoa-eilanden en arganolie uit Marokko. Deze lancering is het geslaagde antwoord van Kérastase op de uitdaging om een nieuw gamma van natuurlijk aanvoelende producten te creëren die de belofte van gezond glanzend haar waarmaken. Haarverzorging behoort nu eenmaal tot het DNA van het merk.

Wat is dof en futloos haar?

Dof en futloos haar is haar dat niet glanst omdat het de vereiste voedingsstoffen mist. Het gaat om de volgende haartypes: normaal tot licht gevoelig haar, eventueel gekleurd, lichtjes krullend, dat droog aanvoelt en niet te fijn of te dik is.

Welke weldadige effecten heeft het Aura Botanica-gamma?

Het gamma Aura Botanica biedt 3 belangrijke weldadige effecten:
- 48u duurzame voeding
- 72u antikroes werking
- 4 x meer glans

Waarom zijn de productformules van Aura Botanica zo rijk aan natuurlijke bestanddelen?

Bij Kérastase zijn we ervan overtuigd dat natuurlijkheid en duurzame ontwikkeling kunnen samengaan met goede prestaties en luxe. We hebben een heel nieuw gamma producten ontwikkeld die gemiddeld voor 98% uit natuurlijke bestanddelen bestaan. Zij blijken zeer performant te zijn, leveren uitstekende, zichtbare resultaten voor het haar, en garanderen tegelijk een sterke zintuiglijke ervaring.

Aura Botanica is de belichaming van onze overtuiging: producten die rijk zijn aan natuurlijke bestanddelen kunnen op een doeltreffende manier uw haren verzorgen en tegelijk milieuvriendelijk zijn.

In onze productformules worden de natuurlijke bestanddelen samengevoegd met enkele superieure synthetische bestanddelen om de kwaliteit en de zintuiglijke eigenschappen van onze producten te garanderen.

Sommige merken stellen dat hun producten voor 100% uit natuurlijke bestanddelen bestaan. Waarom is dat niet het geval bij Aura Botanica?

Kérastase heeft de verantwoorde keuze gemaakt om zijn producten niet voor 100% uit natuurlijke bestanddelen samen te stellen, zodat de productprestaties niet in het gedrang komen. Toch slaagden we erin om voor het gamma een hoog percentage aan natuurlijke bestanddelen (gemiddeld 98%) te gebruiken. Bij Concentré Essentiel en Essence d'Eclat is dit percentage het hoogst: ze bestaan allebei voor 99%* uit natuurlijke bestanddelen.

De weinige niet-natuurlijke bestanddelen die in de productformules opgenomen zijn, garanderen de kwaliteit van de producten op het vlak van cosmetisch gebruik en zintuiglijke ervaring. Indien producten die voor 100% uit natuurlijke bestanddelen bestaan in de toekomst aan de gewenste vereisten voldoen, zal het merk ze ongetwijfeld in zijn platform opnemen.

Er is gezegd dat Kérastase de productsamenstelling helemaal vanaf nul heeft ontwikkeld. Toch gebruikt u producten die niet nieuw zijn. Wat is er dan zo vernieuwend aan het ontwikkelingsproces? Welke natuurlijke bestanddelen zijn exclusief voor Kérastase?

Het is voor Aura Botanica geen doel op zich om met exclusieve of noodzakelijkerwijs zeldzame bestanddelen uit te pakken. Aura Botanica is uniek in de zin dat onze laboratoria de samenstelling helemaal vanaf nul hebben ontwikkeld op basis van strenge vereisten: de producten moesten voor minstens 96% samengesteld zijn uit natuurlijke bestanddelen* die in hoge mate biologisch afbreekbaar** zijn, zij mochten geen siliconen, sulfaten of parabenen bevatten, en er mocht niet aan de zintuiglijkheid en prestaties worden geraakt.

Waarom wordt Aura Botanica op het vlak van productformule als een technisch hoogstandje beschouwd?

Het duurde meer dan 18 maanden om de productformules voor Aura Botanica, die helemaal vanaf nul ontwikkeld werden, op punt te stellen. Er werden meer dan 50 formules samengesteld om tot de beste kandidaten te komen die aan de volgende strenge vereisten voldeden:
• Hoog gehalte aan natuurlijke en biologisch afbreekbare bestanddelen: samenstellingen met minstens 98% natuurlijke bestanddelen*, gemiddeld voor 98% biologisch afbreekbaar** en zonder sulfaten, siliconen en parabenen.
• Luxueuze zintuiglijkheid en aangenaam gebruik: unieke texturen met een aromatische geur die de zintuigen verwennen en het haar op een natuurlijke manier mooier maken zonder het te verzwaren. Zoals bijvoorbeeld een shampoo zonder sulfaten***, zonder siliconen, op basis van natuurlijke bestanddelen, die een overvloedig en licht schuim geeft om de vezels zacht en efficiënt te reinigen.
• Compromisloze prestaties: buitengewone resultaten waaronder 48 uur voeding, 72 uur antikroeswerking, gezond ogend haar dat 4 keer meer glanst (instrumentele tests na gebruik van Bain + Soin + Concentré) en sterker is (instrumentele tests na gebruik van alleen Essence d'Eclat).

Hoe werden de belangrijkste bestanddelen van Aura Botanica gekozen?

De plantaardige oliën die in Aura Botanica gebruikt worden – kokosolie van de Samoa-eilanden en arganolie uit Marokko – werden om 3 belangrijke redenen gekozen:
• Hun complementaire vetzuren Kokosolie van de Samoa-eilanden is bijzonder rijk aan laurinezuur (verzadigd vetzuur), een lintvormige lipide die klein genoeg is om de vezel binnen te dringen. Arganolie uit Marokko wordt al eeuwenlang gebruikt door de Berbers in het Atlasgebergte wegens het hoge gehalte aan voedingslipiden, omega 6 (poly-onverzadigde vetzuren) en omega 9 (mono-onverzadigde vetzuren).
• Hun bewezen effecten voor het haar Studies van de Laboratoria voor het Vooruitstrevend Onderzoek tonen aan dat de kokosolie van de Samoa-eilanden zo rijk is aan laurinezuur dat zij zich diep in de haarvezel kan verankeren. Zij werkt zowel intern als extern op de vezel in en zo beschermt, hydrateert en voedt zij het haar, maakt het soepel, en ontwart het. Naast kokosolie bezit ook arganolie voedende eigenschappen voor droog en dof haar. Er werd al aangetoond dat arganolie doeltreffend is om het haar zacht en glanzend te maken.
• Het feit dat het natuurlijke, biologische producten zijn, afkomstig van eerlijke handel/natuurlijke bronnen De kokosolie is een natuurlijke, biologisch gecertificeerde olie van eerste koude persing op basis van vruchten die op de Samoa-eilanden worden geoogst. De met de hand geoogste kokosnoten worden aangekocht van een lokale ngo, Women in Business Development (WIBDI). Dankzij dit project ontvangen bijna 100 Samoanen een regelmatig loon dat hen in staat stelt om op de eilanden te blijven wonen en in opleidingsprogramma’s te investeren. De arganolie is een natuurlijke en biologische olie die door het handmatig persen van de noten verkregen wordt. De noten worden zorgvuldig geoogst in het arganbos met een oppervlakte van 8.000 km² dat als biosfeerreservaat op de UNESCO-werelderfgoedlijst opgenomen is. Targarine, een coöperatieve van 334 vrouwen in het zuidwesten van Marokko, leert vrouwen de juiste techniek om de arganvruchten te oogsten en het bos tegelijk in stand te houden, werkt mee aan de herbebossing en organiseert alfabetiseringsprogramma’s.

Aura Botanica gebruikt bestanddelen (kokosolie en arganolie) die al vele jaren worden gebruikt. Op welke manier verschilt de werking van deze producten van die van andere producten die ook deze bestanddelen bevatten?

De natuurlijke bestanddelen, die de drijvende kracht achter elke productformule zijn, dragen bij tot het unieke karakter van Aura Botanica. Zij vormen werkelijk de kern van het gamma, in sterke concentraties. In plaats van bijvoorbeeld de sulfaten in de shampoos te vervangen door een chemische oppervlakte-actieve stof, gebruikt Bain Micellaire drie oppervlakte-actieve bestanddelen van natuurlijke origine om de vezel van alle onzuiverheden te ontdoen. We gebruiken overigens niet zomaar om het even welke kokos- en arganolie. Deze oliën zijn afkomstig van een solidariteitsinitiatief in het kader van het programma Source Solidaire van L'Oréal. Het programma garandeert een eerlijke prijs voor de oliën en de afname van een bepaalde hoeveelheid over een lange periode. Dit stelt de lokale gemeenschappen in staat om op een duurzame manier in hun bestaansmiddelen te voorzien.

Waarom positioneert Aura Botanica zich qua prijs in het luxesegment?

Doordat we een eerlijke prijs voor de aankoop van onze bestanddelen garanderen, zijn de productiekosten van onze producten hoger. Maar ook de ervaring die Aura Botanica de consument bezorgt, positioneert deze producten in het luxesegment. Tot slot gaat van het Aura Botanica-assortiment een echte cohesie uit, waarmee het zich onderscheidt als een gamma dat formules kan aanbieden met een hoog gehalte aan natuurlijke bestanddelen (gemiddeld 98%) en een goede biologische afbreekbaarheid. Dit stelt ons in staat om bewezen en kwantificeerbare prestaties te garanderen met behulp van bestanddelen die we via solidaire kanalen aankopen, gesublimeerd door een uitzonderlijk aromatisch parfum, rijke texturen en een superieure, luxueuze productervaring. Aan zowel professionals als consumenten toont Aura Botanica onze visie op natuurlijke luxe.

Kérastase vindt het belangrijk dat producten geïnspireerd zijn op de natuur en biologisch afbreekbaar zijn. Waar komt die overtuiging vandaan?

Kérastase heeft zich ertoe geëngageerd om een verantwoord luxemerk te worden. De voorbije jaren hebben we op dit punt heel wat vooruitgang geboekt. Bij elke nieuwe productontwikkeling is het ecologische profiel van onze formules en verpakkingen sterk verbeterd.

Waarom lanceert Kérastase een gamma met producten die rijk zijn aan natuurlijke bestanddelen?

Kérastase heeft zich ertoe geëngageerd om aan de behoeften en verwachtingen van zijn vrouwelijke consumenten tegemoet te komen. We hebben gezien dat heel wat vrouwen behoefte hebben aan natuurlijkheid, al is dat niet bij al onze vrouwelijke consumenten het geval. Aura Botanica zal zijn rol blijven spelen als boegbeeld van natuurlijke schoonheid. Kérastase zal waarden als duurzame ontwikkeling verder in al zijn producten blijven integreren, maar is zich er tevens van bewust dat de natuur ook haar grenzen heeft. Voor kappers of consumenten die uitsluitend op resultaten uit zijn, zullen we dus efficiënte productformules blijven aanbieden die zo verantwoord en duurzaam zijn als mogelijk is. Al meer dan 50 jaar laat Kérastase zich inspireren door de natuur en integreert het botanische bestanddelen in de samenstelling van zijn revolutionaire producten. In de jaren 70 was er de uitvinding van Kéraplasma, de succesbalsem van het merk die op basis van planten werd gemaakt. In 1980 introduceerde Kérastase het eerste haarmasker ter wereld verrijkt met maïskiemolie: Masque Kérastase à l'Huile de Germes de Maïs. Een jaar later volgde de eerste beschermende olie voor het haar: Soin d'Huile Végétale. In 2010 zette Elixir Ultime een nieuw luxetijdperk in voor de haaroliën. Sinds 2013 worden de iconische Nutritive-producten geïnfuseerd met de intense en voedende kracht van iriswortelstok. Nu versterkt Aura Botanica het engagement van het merk met een volledig gamma zeer natuurlijke producten.

Hoe worden de producten van Aura Botanica gekleurd?

Geen van de producten van Aura Botanica bevat kunstmatige kleurstoffen. Bain Micellaire en Soin Fondamental worden gekleurd met karamel, een natuurlijk bestanddeel op plantaardige basis. Concentré Essentiel en Essence d'Eclat bevatten geen enkele kleurstof.

Welk bestanddeel zorgt ervoor dat Bain Micellaire zo’n intens gevoel van zuiverheid verschaft?

Bain Micellaire is samengesteld op basis van natuurlijke en hernieuwbare oppervlakte-actieve bestanddelen (kokosbetaïne, kokosglucoside, natriumlauriolsarcosinaat) en bevat geen sulfaten of kationische polymeren zoals de meeste shampoos die onmiddellijk een rijkelijk en voluptueus gevoel geven. Dankzij de natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen reinigt deze productformule tegelijk zacht en efficiënt, en verschaft zij een intens gevoel van zuiverheid. In combinatie met Soin Fondamental (al dan niet gecombineerd met Concentré Essentiel) zorgt dit voor een evenwichtige voeding en verzorging waardoor het haar een gezonde glans krijgt.

Hoe komt het dat Soin Fondamental het haar niet verzwaart? Welke specifieke bestanddelen in andere producten maken het haar zwaarder?

Soin Fondamental is samengesteld als een slimme formule die het haar precies geeft wat het nodig heeft: niet te veel en niet te weinig. Om de cosmeticiteit nog verder te versterken, kan het indien nodig worden gecombineerd met Concentré Essentiel bij haartypes die toch voor een grotere uitdaging zorgen.

Er zijn verschillende stoffen die het haar kunnen verzwaren. Vaak heeft dat te maken met de manier waarop de producten samengesteld zijn. Aura Botanica slaagt erin om het haar gezond te doen glanzen en natuurlijk te laten aanvoelen, zonder het te verzwaren. Het is namelijk zo samengesteld dat de natuurlijke oliën perfect in evenwicht zijn, zodat ze het haar voeden zonder het te verzwaren.

Hoe moet ik Concentré Essentiel gebruiken?

Concentré Essentiel is een product dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Het gebruik kan dus worden afgestemd op ieders persoonlijke behoeften. Het kan worden gebruikt:
- als voorbehandeling vóór Bain Micellaire op de lengten en de punten van het haar, als lichte voeding;
- op de hoofdhuid als voorbehandeling vóór Bain Micellaire, als voeding voor de droge hoofdhuid;
- als voedende booster, vermengd met Soin Fondamental (Chambre International des Tests raadt de volgende verhouding aan: 2 pompjes Concentré Essentiel per 10 gr Soin Fondamental);
- als massageolie voor het lichaam om de huid te voeden en mooier te maken (opgelet: dit product mag niet op het gelaat worden aangebracht).

Elixir Ultime biedt al een gamma met oliën aan. Wat is dan het doel van Aura Botanica?

De uiteindelijke voordelen zijn merkbaar verschillend, aangezien Elixir Ultime voor een sublieme glans en het traditionele Kérastase-gevoel zorgt, terwijl het haar met Aura Botanica een gezonde zachte glans krijgt en heel natuurlijk aanvoelt. Bovendien blijft Aura Botanica niet beperkt tot het gebruik van oliën. We gebruiken ze nu, maar bij onze toekomstige ontwikkelingen zouden ook andere natuurlijke actieve bestanddelen kunnen worden geïntroduceerd.

Test Kérastase zijn producten op dieren?

Net als alle andere merken van L’ORÉAL test Kérastase zijn producten en zijn bestanddelen niet op dieren. We besteden ook geen dierproeven uit aan anderen. Dierproeven voor cosmeticaproducten zijn overigens verboden in de Europese Unie, India, Israël en Noorwegen. Voor meer informatie verwijzen we naar: http://www.loreal.com/sustainability/l'or%C3%A9al-answers/the-question-of-animal-testing/frequently-asked-questions

NATUUR & VERANTWOORDELIJKHEID

Wat is een natuurlijk afgeleid ingrediënt?

Natuurlijk afgeleide ingrediënten zijn producten van plantaardige, minerale of mariene oorsprong maar die een lichte tranformatie hebben ondergaan en toch 50% van de oorspronkelijke moleculaire structuur behouden.

Wat is het verschil tussen een natuurlijk afgeleid en een plantaardig/botanisch ingrediënt?

Een plantaardig/botanisch ingrediënt vindt zijn oorsprong in plantaardige/botanische bronnen (bloemen, bomen, granen, algen…), en zijn natuurlijk afgeleide status is bepaald door het procedé dat wordt gebruikt om het te verkrijgen. Als het procedé het mogelijk maakt om meer dan 50% van de moleculaire structuur van de oorspronkelijke plantaardige/botanische bron te behouden, kan een plantaardig/botanisch ingrediënt hierdoor als natuurlijk afgeleid worden beschouwd.

Wat is een biologisch bestanddeel?

De nieuwe norm ISO 16128-1 definieert een biologisch bestanddeel als een bestanddeel van natuurlijke origine dat afkomstig is van een biologisch landbouwbedrijf of dat in het wild wordt geoogst. De kokosolie en de arganolie die in alle producten van Aura Botanica worden gebruikt, zijn biologisch gecertificeerd.

Zijn de productformules van AURA BOTANICA biologisch gecertificeerd?

Een product kan biologisch gecertificeerd worden door een externe certificeringsinstantie indien de normen die deze instantie oplegt, gerespecteerd worden. Het is echter moeilijk om biologisch gecertificeerd te worden omdat er geen enkele vrijstelling geldt voor bepaalde bestanddelen. Synthetische bestanddelen zijn verboden. Bovendien is een minimumpercentage aan biologische bestanddelen verplicht en dit varieert van label tot label (bv. 10-20% voor de Europese COSMOS-norm). De productformules van Aura Botanica werden niet ontwikkeld om biologisch gecertificeerd te worden. Zij bevatten gewoon biologische bestanddelen.

Wat is biologische afbreekbaarheid?

Dit is het vermogen van de substantie om door de werking van micro-organismen biologisch te worden afgebroken. Omdat Kérastase sterk geëngageerd is om de natuur in de kern van haar prioriteiten te houden, zijn alle formules van de Aura Botanica-lijn minstens voor 95% biologisch afbreekbaar.

Hoe groot (%) is de biologische afbreekbaarheid van elk product uit het AURA BOTANICA-gamma?

Aangezien Kérastase zich ertoe verbonden heeft om een duurzaam en verantwoord luxemerk te worden, zijn alle productformules van Aura Botanica voor minstens 96% biologisch afbreekbaar. Qua biologische afbreekbaarheid haalt dit gamma het hoogste gemiddelde percentage bij Kérastase:
- Bain Micellaire: voor 99% biologisch afbreekbaar
- Soin Fondamental: voor 99%* biologisch afbreekbaar
- Concentré Essentiel: voor 99%* biologisch afbreekbaar
- Essence d’Éclat: voor 96%* biologisch afbreekbaar *Volgens testnormen OESO 301 of gelijkwaardige ISO-norm

Wat is een hernieuwbaar ingrediënt?

De hernieuwbaarheid van een ingrediënt wordt bepaald door zijn koolstofinhoud van plantaardige oorsprong, die meer dan 50% van zijn totale koolstoffen moet bedragen opdat een ingrediënt als hernieuwbaar zou worden beschouwd.

Wat is een ingrediënt uit de groene chemie?

Het is een ingrediënt dat wordt verwerkt volgens de principes van de groene chemie: het is een ingrediënt gemaakt volgens een milieuvriendelijk procedé.

Wat is een ingrediënt uit solidaire bron?

Een ingrediënt kan beschouwd worden als solidair aangekocht indien het voldoet aan de volgende criteria: traceerbare oorsprong, logistiek netwerk met eerbied voor kritische punten (eerbied van de Mensenrechten…), gevalideerd door een derde partij, en positieve sociale impact op een lokale gemeenschap.

Hoe is de productie van de Kérastase-formules milieuvriendelijk? Sinds 2015, heeft de Kérastase-fabriek haar doelstelling bereikt om koolstofneutraal te zijn en combineert hiervoor het gebruik van biomassa, fotovoltaïsche technologie en warmte-kracht-koude-koppeling. Voor het eerst, heeft een dergelijke centrale de nodige stoom, warm en koud water en elektriciteit geproduceerd om het statuut van koolstofneutraal te bereiken sinds 2015.

Voor meer info:
http://www.loreal.co.uk/medias/corporate-press-releases/loreal-inaugurates-new-biomass-plant-in-burgos-5773.htm
http://www.loreal.co.uk/medias/corporate-press-releases/loreal-committed-to-a-low-carbon-economy-5814.htm

Bestaat de verpakking van de Aura Botanica-producten uit gerecycleerd materiaal?

De flacons van Bain Micellaire (250 ml of reisformaat van 80 ml) zijn van 100% recycleerbare PET-kunststof gemaakt. Dit is een première voor de bains van Kérastase.

De doosjes voor Concentré Essentiel en Essence d'Eclat worden gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Het FSC-label (Forest Stewardship Council) garandeert dat de producten afkomstig zijn van bossen die op een verantwoorde en ecologisch, sociaal en economisch gunstige manier worden beheerd.

Waarom zijn de verpakkingen van bepaalde Aura Botanica-producten niet van gerecycleerd materiaal gemaakt?

Op dit ogenblik zijn er nog niet genoeg recyclagecircuits voor de grondstoffen die nodig zijn om verpakkingsmateriaal te fabriceren. We moedigen onze leveranciers altijd aan om over te schakelen en met gerecycleerd materiaal te beginnen werken, zodat we die producten in de toekomst kunnen gebruiken.

SILICONEN

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn polymeren die zich op het haar afzetten en helpen om de beschadigde zones te herstellen. Ze maken het makkelijker om het haar te ontwarren en zijn zeer efficiënte verzachters. Ze doen het haar glanzen en maken het glad. Ze weerspiegelen het licht en helpen om kroeshaar onder controle te houden.

Wat is de rol van siliconen in haarverzorgingsproducten?

Siliconen worden ruim gebruikt omdat hun zeer milde werking de haarvezels en -proteïnen niet aantast. Ze beschermen en herstellen zelfs de dagelijkse aantastingen, door het haar glanzend, zacht en glad te maken. zonder het haar te verzwaren.

Waarom zijn er dan ook producten zonder siliconen?

Vanuit een sensorieel oogpunt, verkiezen bepaalde consumenten producten zonder siliconen, aangezien ze een specifiek zintuiglijk signatuur bieden met een ander haargevoel en -uitzicht, bijvoorbeeld een meer natuurlijk verzorgend effect en een minder gecoate finish.

Sommige kappers en kleurspecialisten verkiezen ‘minder gecoat’ haar vooraleer een kleuring of andere behandelingen toe te passen, wat gemakkelijker is met een product zonder siliconen.

Dit is waarom Kérastase een nieuw siliconevrij productengamma heeft uitgewerkt met Aura Botanica dat ‘the nude touch’ biedt, ter aanvulling van het huidige productenaanbod.

Bestaan er goede en slechte siliconen? Of zijn er bepaalde siliconen die beter worden vermeden en andere die beter zijn voor het haar?

De siliconen in onze producten zijn niet gevaarlijk voor de gebruikers en zijn afgestemd op de cosmetische behoeften en verwachtingen van de consumentendoelgroep.

Waarom hebben siliconen een slechte reputatie?

Sommige mensen hebben op het residu-effect gewezen van een siliconencoating. Dit werd nog niet bewezen omdat siliconen, bij gebruik in goed geformuleerde producten, geen residu’s laten op de haarvezels.

Hebben siliconen een impact op de gezondheid?

Veiligheid van zowel de ingrediënten als de formules is een voorvereiste. L’Oréal gebruikt nu al tientallen jaren lang siliconen op een veilige manier in haarverzorgingsproducten.

Kunnen siliconen een impact hebben op de hoofdhuid, de haaruitval of de haarverdunning?

Sommige mensen hebben op de verstikking van het haar of de hoofdhuid omwille van siliconen gewezen. Dit werd echter niet bewezen want siliconen hopen zich niet overmatig op de haarvezels op wanneer ze verwerkt zijn in goed uitgewerkte formules.

Hebben siliconen een impact op het milieu?

Siliconen zijn veilig voor de consumenten maar zijn niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar in het milieu.

Onze laboratoria zoeken naar nieuwe types siliconen die in kleinere hoeveelheden kunnen worden gebruikt en met een betere biologische afbreekbaarheid of alternatieven voor siliconen met gelijkaardige resultaten voor het haar en een beter milieuprofiel.

SULFATEN

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn oppervlakte-actieve producten, stoffen die de oppervlaktespanning tussen twee media verminderen (twee vloeistoffen of een vloeistof en een vaste stof bijvoorbeeld) en hierdoor bijdragen tot het emulgerend effect van cosmeticaproducten.

Wat is de rol van sulfaten in haarverzorgingsproducten?

Sulfaten zijn reinigende ingrediënten die bijdragen tot de diepe reinigende doeltreffendheid van shampoos, ze helpen vuil, onzuiverheden… te verwijderen.

Ze zijn ook goede schuimwerkstoffen om te zorgen voor een weelderig, verzorgend schuim tijdens het gebruik en het product gemakkelijk te laten schuimen en af te spoelen.

Wanneer werden sulfaten voor het eerst in haarverzorging verwerkt?

In 1934 heeft DOP een revolutie teweeggebracht in de haarverzorgingsproducten met de lancering van de 1ste zeepvrije shampoo voor de massamarkt. Zeep droogde het haar immers uit, het maakte het dof en moeilijk te ontwarren. Gebaseerd op sulfaten uit vrije vetzuren, was de DOP-shampoo eerst een poeder dat in water moest worden opgelost. In de late jaren 40 werd zijn formule herwerkt om een gebruiksklare crème te worden.

Kérastase heeft altijd sulfaten gebruikt in zijn reinigende haarverzorgingsproducten om evenwichtige formules te ontwikkelen, afgestemd op de cosmetische behoeften en verwachtingen van de verschillende haartypes waarvoor onze lijnen zijn bestemd.

Bestaan er goede en slechte sulfaten? Of zijn er sommige die beter worden vermeden en andere die beter zijn voor het haar?

De sulfaten in onze producten zijn niet gevaarlijk voor de gebruikers en zijn afgestemd op de cosmetische behoeften en verwachtingen van de consumentendoelgroep.

Waarom hebben sulfaten een slechte reputatie?

Sulfaten worden, zoals alle andere ingrediënten in onze formules, steeds zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan zeer strikte veiligheidsvereisten om de beste producten te ontwikkelen.

Sulfaten werden jarenlang en in ruime mate gebruikt in formules voor het haar en voor de huid. Ze hebben nu een lange gebruiksgeschiedenis die werd bevestigd door de talrijke klinische gegevens die hun goede tolerantie bekrachtigen (voor de hoeveelheden die in onze formules worden gebruikt).

Zijn sulfaatvrije formules echt milder voor het haar? Zo ja, waarom?

Al onze formules, met en zonder sulfaten, zijn ontwikkeld om de integriteit van het haar te eerbiedigen, ongeacht het haartype.

Bent u er zeker van dat sulfaten geen gezondheidsrisico’s inhouden?

Veiligheid van zowel de ingrediënten als de formules is een cosmetische voorvereiste. L’Oréal gebruikt nu al tientallen jaren lang sulfaten op een veilige manier in haarverzorgingsproducten. Vooraleer een ingrediënt in een formule op te nemen, dient het een strikte veiligheidsevaluatie te ondergaan. We bepalen de juiste hoeveelheid. We bieden producten die veilig, efficiënt en uiterst kwalitatief zijn die met het volste vertrouwen kunnen worden gebruikt. Meer info: http://www.loreal.com/sustainability/l'or%C3%A9al-answers/product---ingredient-safety

Wat is hun impact op haarkleur?

Er is voor zover wij weten geen impact van sulfaten op de haarkleur.

Wat is het nut van sulfaatvrije producten?

Sulfaatvrije formules hebben ook een ander sensorieel signatuur. Met sulfaten, is het schuim nog luchtiger, overvloediger.

Welke sulfaten zitten er in de productformules van Aura Botanica?

In de shampoo van AURA BOTANICA, zijn er 3 oppervlakte-actieve stoffen:
- Coco betaïne
- Coco glucoside
- Natrium lauroyl sarcosinaat

Hebben sulfaten een impact op het milieu?

Sulfaten hebben een beperkte impact op het milieu. Onze laboratoria zijn steeds op zoek naar nieuwe types oppervlakte-actieve stoffen met een beter milieuprofiel en die beter biologisch afbreekbaar zijn.

BEWAARMIDDELEN & PARABENEN

Wat zijn bewaarmiddelen?

Bewaarmiddelen zijn stoffen van natuurlijke of kunstmatige oorsprong die voornamelijk dienen ter voorkoming van fysiekchemische beschadiging en groei van micro-organismen (bacteriën) in cosmetische producten. Bewaarmiddelen worden ook in ruime mate gebruikt om besmetting van voedingsmiddelen en geneesmiddelen te voorkomen. Bewaarmiddelen zijn absoluut noodzakelijk om voor de bescherming te zorgen van bepaalde categorieën van cosmetische producten (lotions, crèmes, enz.) aangezien een besmetting door micro-organismen zich tijdens de productie of tijdens het gebruik door de consument kan voordoen. Een cosmeticaproduct dat niet correct wordt bewaard en besmet is kan aanleiding geven tot gezondheidsrisico’s voor de consument.

Welke bewaarmiddelen zitten er in de producten van de lijn Aura Botanica? Waarom werden ze in het bijzonder gebruikt?

Er worden 2 bewaarmiddelen, salicylzuur en natriumbenzoaat, in de producten van de lijn AURA BOTANICA gebruikt. Ze werden nauwgezet geselecteerd om de microbiologische bescherming van de producten tijdens hun levensduur te waarborgen.

Als Bain Micellaire en Essence d'Eclat de enige producten zijn die salicylzuur en natriumbenzoaat bevatten, betekent dit dan dat Soin Fondamental en Concentré Essentiel helemaal geen bewaarmiddelen bevatten?

Aan de productformules van Soin Fondamental en Concentré Essentiel moet geen enkel bewaarmiddel worden toegevoegd om de microbiologische bescherming van de producten tijdens hun volledige levensduur te garanderen.

Houden ze risico's in?

Ondanks de essentiële rol van bewaarmiddelen bij de bescherming van cosmeticaproducten, wordt hun weldadige werking vaak betwist. Bewaarmiddelen worden ervan beschuldigd aanleiding te geven tot allergieën en een rol te spelen in het verschijnen van bepaalde kankervormen, en worden beschouwd als hormoonontregelaars. De hoeveelheid en de concentratie bewaarmiddelen in cosmeticaproducten zijn erg beperkt en strikt gecontroleerd door talrijke internationale regelgevingen. De veiligheidsgegevens over deze bewaarmiddelen worden op zeer regelmatige basis herzien door wetenschappelijke experts van de internationale gezondheidsinstellingen om rekening te houden met de meest recente studies. De concentraties die in de cosmeticaproducten worden gebruikt kunnen dan aangepast worden om potentiële gevolgen voor de gezondheid van de consumenten te voorkomen.

Waarom is het gebruik van bewaarmiddelen door L’Oréal veilig?

We gebruiken een zeer beperkte hoeveelheid bewaarmiddelen die worden geselecteerd voor bepaalde categorieën van cosmeticaproducten wanneer de bescherming tegen micro-organismen niet op een andere manier kan worden verzekerd. De bewaarmiddelen en hun concentraties worden nauwgezet geselecteerd om het juiste niveau microbiologische bescherming van het bestudeerde product te waarborgen, mits strikte eerbied voor de internationale regelgevingen, terwijl de veiligheid voor de consument volkomen wordt gevrijwaard.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn een type bewaarmiddelen die in zeer ruime mate worden gebruikt om de bescherming te verzekeren van voedingsmiddelen, geneesmiddelen en cosmeticaproducten. De parabenen die in cosmeticaproducten worden gebruikt zijn van synthetische oorsprong maar ze bestaan ook natuurlijk.

Waarom zijn parabenen noodzakelijk in bepaalde cosmeticaproducten?

Parabenen zijn zeer nuttig voor de bescherming van talrijke categorieën van cosmeticaproducten aangezien ze zeer doeltreffend zijn tegen bacteriën en schimmels bij een lage concentratie.

Wat zijn de potentiële risico’s?

Parabenen zijn bewaarmiddelen en werden dus om dezelfde redenen als bewaarmiddelen (zie hoger) aangevallen.

Bevatten de producten van de lijn Aura Botanica parabenen? Waarom?

De productformules van de lijn Aura Botanica bevatten geen parabenen, want er werden alternatieven gevonden voor de formulering van deze producten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en de tolerantie. Voor meer informatie over parabenen verwijzen we naar: http://loreal-dam-front-resources-corp-en-cdn.brainsonic.com/ressources/afile/120174-43f91-resource-position-parabens.html

Bevatten de producten van Kérastase parabenen? Waarom?

Sommige producten van Kérastase bevatten nog parabenen. Parabenen worden al tientallen jaren voor bepaalde categorieën van cosmeticaproducten gebruikt – en alleen wanneer ze onmisbaar zijn – om een efficiënte microbiologische bescherming te waarborgen. Voor meer informatie over parabenen verwijzen we naar: http://loreal-dam-front-resources-corp-en-cdn.brainsonic.com/ressources/afile/120174-43f91-resource-position-parabens.html

Waarom zijn de producten van L’Oréal die parabenen bevatten veilig?

De wetenschappelijke experts van de verschillende internationale gezondheidsinstellingen hebben recentelijk alle beschikbare, toxicologische gegevens over het gebruik van parabenen in cosmeticaproducten herzien en ze hebben bevestigd dat ze volkomen veilig door de consumenten kunnen worden gebruikt, We doen nooit toegevingen op de kwaliteit en de veiligheid van onze producten. De microbiologische bescherming maakt deel uit van de productkwaliteit en -veiligheid.

PARFUM

Wat zijn parfumingrediënten?

Parfums zijn de bestanddelen van olfactorische samenstellingen die de basis vormen van de grote parfums, eau de toilette, enz. Parfumingrediënten worden ook gebruikt in huishoudelijke geuren, om cosmeticaproducten te parfumeren en in consumentenproducten zoals huishoudschoonmaakproducten. Sinds jaar en dag heeft de mens geuren gebruikt en verhandeld.

De rol van geuren in sociale betrekkingen en welzijn is welbekend. Olfactorische samenstellingen vormen de basis van de geuren van cosmeticaproducten en dragen bij tot het zintuiglijk plezier bij hun gebruik. Geuringrediënten omvatten een zeer ruime waaier aan stoffen van natuurlijke oorsprong (roos, jasmijn, lavendel, sinaasappel, bergamot, enz.) of van synthetische oorsprong.

Meer info over parfums vindt u op onze website: http://loreal-dam-front-resources-corp-en-cdn.brainsonic.com/ressources/afile/120179-f1703-resource-position-fragrance-ingredients.html

Waarom ‘Parfum’ in de ingrediëntenlijst opnemen en niet de namen van de stoffen?

Het creëren van olfactorische samenstellingen berust op een unieke ervaring en parfumeurs bewaren goed het geheim van hun recepten van grote parfums waarop hun bekendheid is gebaseerd. Conform de vertrouwelijkheid die vereist is voor de bescherming van industriële knowhow, wordt de samenstelling van het parfum niet in details vermeld op het etiket, met uitzondering van de lijst van allergenen die het parfum bevat.

Is het parfum van Aura Botanica natuurlijk?

Het parfum van Aura Botanica werd gecreëerd om ecologisch te zijn met een hoge biologische afbreekbaarheid?

Heeft het parfum van Aura Botanica therapeutische kenmerken?

Het parfum van Aura Botanica bevat meerdere essentiële oliën die de basis vormen van de aromatherapie die verkwikkende en stimulerende weldaden biedt om het welzijn van lichaam en geest te verbeteren.

Wat zijn de potentiële risico’s?

Parfums staan er bij de dermatologische gemeenschap voor bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor allergieën  bij sommige consumenten. In 2003 heeft de Europese Unie in de cosmeticaregelgeving de verplichting ingevoerd om in de lijst van ingrediënten de aanwezigheid te vermelden van bepaalde stoffen eerder dan de eenvoudige vermelding ‘parfum’. In totaal zijn er 26 stoffen die als meest allergeen worden beschouwd die op het etiket van een product moeten worden vermeld indien ze aanwezig zijn boven een bepaalde grens (0,01% voor uit te spoelen producten en 0,001% voor niet uit te spoelen producten). De consument, die zo beter is geïnformeerd, kan een rationeel gebruik verzekeren van het cosmeticaproduct. Het Europees Wetenschappelijk Comité over Consumentenveiligheid heeft onlangs alle wetenschappelijke gegevens over allergieën herzien met betrekking tot parfumingrediënten in cosmeticaproducten en heeft aanbevolen om de lijst uit te breiden boven de 26 stoffen die momenteel op het etiket van een product dienen vermeld te zijn. De Europese Commissie werkt nauw samen met de industrie om de optimale manier te bepalen om het deskundige oordeel in de nieuwe etiketbepalingen op te nemen.

Waarom zijn de producten van L’Oréal veilig?

In onze researchteams, zijn bepaalde mensen in het bijzonder verantwoordelijk voor de evaluatie van de veiligheid van de parfumingrediënten. De olfactorische samenstellingen die we kopen voldoen aan de IFRA-normen, de internationale organisatie die de producenten van olfactorische samenstellingen vertegenwoordigt, en ondergaan een initiële veiligheidsevaluatie door de leverancier. Bovendien dienen de samenstellingen te voldoen aan zeer strikte interne specificaties waaraan de veiligheidsevaluator bijdraagt. Nadat we hebben nagegaan dat de samenstelling aan de wettelijke verplichtingen en veiligheidsvereisten voldoet, voeren we klinische tests uit om de veiligheid van het product dat de parfumsamenstelling bevat te bevestigen. De dubbele evaluatie door zowel de leverancier als door L’Oréal zorgt ervoor dat onze producten in alle veiligheid kunnen worden gebruikt.

ALLERGENEN

Wat is een allergeen?

Allergenen zijn vreemde stoffen voor het lichaam die bij bepaalde personen, na meerdere contacten, een overdreven respons teweegbrengen van het immuunsysteem dat bekend staat als een 'allergie'. Allergenen zijn natuurlijk aanwezig in onze omgeving en voeding. Bijvoorbeeld, pollen of huisstofmijt kunnen aanleiding geven tot astma; pindanoten, garnalen en aardbeien staan ervoor bekend allergische reacties te veroorzaken die zeer ernstig kunnen zijn. Ten slotte, kunnen synthetische ingrediënten ook een allergisch potentieel inhouden. Dit is het geval van bepaalde medicijnen, kleurstoffen, parfums, enz.

Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen verschillende allergietypes, waaronder de meest gekende de onmiddellijke allergieën zijn, voornamelijk voedselallergieën, die zeer ernstig kunnen zijn, en vertraagde contactallergieën, die huidsymptomen veroorzaken (roodheid, jeuk, enz.) die in meer of mindere mate omvangrijk kunnen zijn.

Meer info over allergenen op onze website: http://loreal-dam-front-resources-corp-en-cdn.brainsonic.com/ressources/afile/120187-54405-resource-position-allergens.html

Wat zijn de risico’s van cosmeticaproducten?

Cosmeticaproducten kunnen soms aanleiding geven tot allergische reacties, voornamelijk contactallergieën. De reacties zijn te wijten aan de aanwezigheid van ingrediënten zoals bepaalde kleurstoffen voor het haar, bewaarmiddelen en parfums (cf. gegevensfiches). De reacties zijn zeldzaam, over het algemeen beperkt tot de toepassingszone van het product en zijn volledig omkeerbaar wanneer het gebruik van het product wordt stopgezet. De reacties kunnen de raadpleging van een dermatoloog en een aangepaste behandeling vereisen.

Waarom zijn de producten van L’Oréal veilig?

De ingrediënten die we in onze producten gebruiken hebben allemaal een strikte evaluatie van hun allergisch potentieel ondergaan. Bij de evaluatie van de veiligheid van een cosmeticaproduct voor het commercialiseren ervan, gaan we na of de ingrediënten in het product dusdanig worden gebruikt dat ze geen allergieën bij de consumenten gaan veroorzaken. Ten slotte gaan we na dat er geen allergische reacties zijn door het uitvoeren van aangepaste klinische tests op onze producten. Deze strikte aanpak is van toepassing op alle producten die we ontwikkelen. In zeldzame gevallen en voor zeer specifieke producten, wanneer een allergisch risico bekend is en niet volledig kan worden weggewerkt met de huidige wetenschappelijke en technische kennis, informeren we de consumenten van het mogelijke risico via het etiket van het product en stellen we een methode voor om allergisch potentieel op te sporen vooraleer het product te gebruiken. Dit is het geval voor haarkleuringproducten waarvoor we systematisch aanbevelen om 48 uur voor de kleuring een huidallergietest uit te voeren (zie haarkleurstoffen). Laten we opmerken dat we de eersten waren om de test aan te bevelen.

Over het algemeen raden we aan dat consumenten die van zichzelf weten dat ze allergisch zijn aandachtig de lijst lezen van ingrediënten op het etiket van alle cosmeticaproducten om te vermijden producten te gebruiken die het(de) betreffende ingrediënt(en) bevatten.

GLUTEN

Wat zijn gluten? Gebruikt L’Oréal gluten?

Gluten zijn een mengeling van stoffen, voornamelijk bestaande uit proteïnen die in bepaalde granen aanwezig zijn zoals tarwe, gerst, rogge en haver. Gluten zijn aanwezig in talrijke voedingsmiddelen die deze granen bevatten. Het wordt gebruikt voor zijn visco-elastische eigenschappen, in het bijzonder om te bakken.

We gebruiken geen gluten als ingrediënt in onze cosmeticaproducten. Ondanks ons hoog niveau van vereisten betreffende de kwaliteit van onze grondstoffen, kunnen er kleine sporen van gluten aanwezig zijn in onze grondstoffen die afgeleid zijn tarwe, rogge, gerst en haver. Meer info over gluten via onze website: http://loreal-dam-front-resources-corp-en-cdn.brainsonic.com/ressources/afile/120178-f35c9-resource-position-gluten.html

Wat zijn de potentiële risico’s?

Intolerantie van bepaalde proteïnefracties van gluten, ook bekend als coeliakie, is relatief vaak voorkomend bij mensen. De intolerantie is gekenmerkt door de beschadiging van de wanden van de dunne darm, die kunnen interfereren met de opname in de darmen van bepaalde essentiële voedingsstoffen, wat zo resulteert in ernstige tekorten. De ziekte wordt veroorzaakt door de opname van voedingsmiddelen afgeleid van rogge, haver, tarwe of gerst. De behandeling vereist een levenslang dieet zonder gluten.

Waarom zijn de producten van L'Oréal veilig?

We hebben beslist om geen gluten te gebruiken als ingrediënt in onze cosmeticaproducten. Sommige cosmeticaproducten kunnen in zeer kleine hoeveelheden sporen van gluten vertonen. De blootstelling van het menselijk lichaam aan deze zeer kleine hoeveelheden gluten wordt niet geassocieerd met een gezondheidsrisico voor de consument, zelfs bij consumenten met coeliakie. De opname, zelfs per ongeluk, van lippenstift met enkele sporen van gluten kan geen nadelige effecten veroorzaken omdat de hoeveelheden gluten zo klein zijn.

Consumenten die weten dat ze aan glutenintolerantie lijden wensen terecht geen cosmeticaproducten te gebruiken die ingrediënten bevatten afgeleid van de bewuste granen. Vooraleer een cosmeticaproduct te kiezen, kunnen consumenten heel gemakkelijk nagaan of er geen Latijnse namen van granen op de lijst van ingrediënten staan (tarwe: Triticum vulgare; gerst: Hordeum distichon; haver: Avena sativa; rogge: Secale cereale).